Stödstrumpor hjälper!

Stödstrumpor på långflygningar minskar risken för blodpropp med drygt 90 procent.
Publicerad

Forskare vid Cochrane Center i Danmark och i Storbritannien har gått igenom de sammanlagt nio studier där man delat ut stödstrumpor till vissa flygpassagerare som skulle flyga sju timmar eller mer, men inte till andra på samma plan. Dessa studier omfattar sammanlagt 2 800 personer.

Det visade sig att av de 50 personer som fick blodpropp hade bara 3 använt stödstrumpor, medan 47 personer var utan. Blodpropparna upptäcktes när deltagarna i studierna undersöktes med ultraljud efter flygningen.

– Blodpropparna hade inte hunnit utvecklas så långt att passagerarna upplevde de vanliga symtomen med rodnad, svullnad och smärta, men risken finns alltid att proppen far i väg med blodet och fastnar i hjärtat eller lungorna. Vår genomgång visar att stödstrumpor hjälper, och som komplement bör man röra benen och inte dricka för mycket alkohol, säger Sally Hopewell, forskare vid Cochrane Center.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor