HIV kommer från schimpanser

Efter tjugo år av spekulationer kan konspirationsteorierna slutgiltigt avfärdas.
Publicerad

Alltsedan HIV-viruset hittades hos människor för drygt 20 år sedan, har diskussionens vågor gått höga: kommer smittan ursprungligen från ett liknande virus hos apor, eller handlar det om någon typ av virusexperiment som gått snett? Nu visar en internationell forskargrupp ledd av virologen Beatrice Hahn, University of Alabama at Birmingham, USA, att apteorin stämmer.

En viktig del i bevisningen är att forskarna har kunnat visa att apvarianten av HIV, som kallas SIV, faktiskt finns hos vilda schimpanser.

Tidigare har forskarna bara hittat dessa virus hos schimpanser i fångenskap.

Gruppen har studerat vilda schimpanser av arten Pan troglodytes troglodytes i södra Kamerun. I prover från deras avföring har man funnit både virus-DNA och antikroppar riktade mot SIV-virus, som visar att just den apan är smittad. Andra forskare har med hjälp av jämförelser mellan olika HIV-stammar kunnat se att den pågående pandemin började någon gång mellan år 1910 och 1950. Överföringen från apa till människa skedde antagligen inte så långt dessförinnan, vid jakt och slakt av apor. Är då sista ordet nu sagt om virusets ursprung?

– I forskarvärlden är det nog det. Men allmänheten kan vara svår att övertyga. Jag får hatmejl från människor som inte vill släppa tanken på att det är CIA som har konstruerat HIV för att utrota svarta och homosexuella, säger Beatrice Hahn.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor