Neandertalares kärn-DNA avläst

Svensken Svante Pääbo har som första forskare i världen lyckats avläsa arvsmassa från cellkärnor hos neandertalare. Resultaten kan fördjupa kunskapen om släktbanden till vår närmaste utdöda släkting.
Publicerad

Svante Pääbo, professor i evolutionär antropologi vid Max Planck-institutet i den tyska staden Leipzig, började analysera neandertalar-DNA redan för tio år sedan. Då studerade han arvsmassa från mitokondrierna, cellernas kraftverk, eftersom det rent tekniskt är enklast. Men merparten av all genetisk information finns i cellkärnorna.

Nu har han avläst ungefär en miljon DNA-bokstäver av arvsmassan i cellkärnor från en neandertalare som levde för 45 000 år sedan, rapporterar tidskriften Nature. Det är ett första steg mot att kartlägga neandertalarnas hela arvsmassa, det så kallade genomet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor