Hur Einstein fick sitt pris

Varför fick Albert Einstein sitt Nobelpris först år 1922? Och varför bara för sin upptäckt av fotoeffekten och inte för de relativitetsteorier som han länge hade varit mest känd för?
Publicerad

Frågan har utretts tidigare men nu har Aant Elzinga, professor i vetenskapsteori vid Göteborgs universitet, gjort en djupdykning i arkiven. Vilka nominerade Einstein till priset och med vilka motiveringar? Hur resonerade de svenska forskarna som var medlemmar i Nobelkommittén och som gång på gång avfärdade Einstein? Med tanke på att 60 nomineringar kom in till den svenska Nobelkommittén mellan åren 1910 och 1922, då Einstein slutligen fick sitt pris, är det ett digert – och ofta tidigare okänt – material vi nu får ta del av.

När Nobelkommitténs beslut äntligen kom kunde Einstein inte hämta priset. Han besökte Sverige först året därpå och uppträdde på Liseberg i Göteborg inför en hänförd publik. Med besöket avslutas Einsteins Nobelhistoria och även den här boken, som ger en bred bild av svensk fysik under dess kanske mest omvälvande decennium.

Einstein’s Nobel prize

Elzinga Aant
Science history publications

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor