Cancer smittar mellan hundar

Genetiska analyser av tumörer ger överraskande resultat.
Publicerad

Tumörsjukdomen Stickers sarkom sprids sexuellt bland hundar, men även när de slickar eller biter varandra. Genetiska analyser visar att sjukdomen förmodligen uppstod bland vargar eller deras nära släktingar i östra Asien för mellan 200 och 2 500 år sedan. Sedan dess har den första tumörens dotterceller spritt sig som parasiter till hundar i stora delar av världen.

– Det betyder att tumören är den mest långlivade vi känner till, säger Robin Weiss, professor i onkologi vid University College London.

Tidigare har forskare misstänkt att något virus orsakar smittan. Nu har Robin Weiss och hans medarbetare analyserat DNA från tumörer hos 40 hundar på fem kontinenter. Resultaten, publicerade i tidskriften Cell, visar att samtliga tumörer härstammar från en och samma individ.

I Sverige finns inga kända fall av Stickers sarkom. Sjukdomen förekommer främst i länder där lösa hundar umgås i flock. Den kan smitta alla raser. Flertalet drabbade hundar blir friska inom några månader.

De smittsamma cellerna har utvecklat knep för att lura immunsystemet. Annars skulle den främmande vävnaden stötas bort direkt.

Det finns inga kända tumörer som smittar mellan människor. Men pungdjävulen, ett utrotningshotat rovpungdjur på Tasmanien, är drabbat. Under det senaste decenniet har ungefär var tredje pungdjävul dukat under av ett slags ansiktscancer som smittar med bett.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor