Djupfrysta möss blev fäder

Kan det möjligen även gälla mammutar?
Publicerad

Spermier från mushanar som legat i en frys vid 20 minusgrader i 15 år kan ge upphov till friska musungar. Upptäckten innebär att det åtminstone i teorin kan vara möjligt för en död och djupfryst mammut att få levande avkomma. Det skriver en grupp japanska och brittiska forskare i tidskriften PNAS.

Forskarna tinade upp musspermier och sprutade in dem i musägg. Provrörbefruktningen fungerade, trots att spermierna var orörliga och verkade livlösa.

På motsvarande sätt skulle spermier från en mammuthane bevarad i permafrost kunna befrukta ett ägg från en elefanthona. I så fall skulle resultatet bli en korsning mellan elefant och mammut. Men det är osannolikt. Mammutarna dog ut för tusentals år sedan, och det räcker med en kort period av töväder för att bakterier och andra mikroorganismer ska förstöra spermierna.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor