Efter Sovjetunionen

Hösten 1989 var vi många som satt som klistrade framför tv:n.
Publicerad

En efter en föll folkrepublikerna i Östeuropa och ersattes av parlamentariska demokratier. När Sovjetunionen upplöstes i ett femtontal stater utspelades världshistoria i realtid framför våra ögon. Både i väst och hos de berörda befolkningarna väcktes förhoppningar om en ljus framtid för östra Europa och de länder som hade utgjort Sovjetunionen.

I dag har en ny bärighet i Östeuropa uppnåtts, något som inte fullt ut kan sägas om Ryssland och än mindre om de före detta sovjetiska republikerna i Centralasien. Från Ryssland kommer oroande nyheter nästan dagligen, från Centralasien hör vi knappast något alls. I detta nummers bräddfyllda Tema tränger vi djupare i dessa ämnen.

Vargen är sedan några decennier ett ständigt aktuellt djur. Tittar man i vårt artikelregister på nätet framgår exempelvis att vi skriver dubbelt så ofta om varg som om älg, björn, lodjur och järv sammantaget. Det är nu fyrtio år sedan vargen var nära att utrotas i Sverige och därför fridlystes. I dag är stammen den största på hundra år, men vargen är fortfarande hotad – både av naturliga skäl och av människan. För er som inte riktigt vet vad ni ska tycka om storleken på Sveriges vargbestånd rekommenderas artikeln på sidan 50, som berättar om historia, nuläge och möjlig framtid.

Vår omröstning om Sveriges vackraste blomma har nu antagits som officiellt projekt inom det nationella 300-årsfirandet av Linnés födelse. Varje månad till och med november inbjuds Forskning & Framstegs läsare och alla andra att rösta på en av tjugo blommor på www.fof.se/blommor. I december hålls final mellan månadsvinnarna, och den 1 januari 2008 vet vi vilken blomma som är Sveriges vackraste.

Välkommen att vara med och påverka utfallet!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor