Bättre hälsa när bybor krävde ansvar

En studie i Uganda visar att delaktighet och ökad kunskap om rättigheter kan minska spädbarnsdödligheten.
Publicerad

Nationalekonomerna Jakob Svensson och Martina Björkman vid Stockholms universitet har undersökt vad som händer när man hjälper människor i en ugandisk by att utkräva ansvar.

– Genom att ge inte minst kvinnorna och dem som inte tillhör den lokala eliten kunskap om vad de faktiskt har rätt att kräva av sin lokala vårdcentral, blev folk friskare utan att kostnaderna ökade, säger Jakob Svensson.

Orsaken var att korruptionen och ineffektiviteten upphörde när byborna gemensamt ställde krav på vårdcentralen. Och när byborna litade på att vården fungerade började de också utnyttja den i större utsträckning, något som förbättrade hälsan.

När man följde upp studien ett år senare var effekten fortfarande stor. Barnadödligheten hade sjunkit med 33 procent i jämförelse med grannbyarna, och barnens vikt hade ökat – båda är tydliga tecken på förbättrad hälsa.

– Det visade sig att vårdcentralen utnyttjades mer, inte minst för familjeplanering och mödravård, som tidigare i princip inte förekommit alls, säger Jakob Svensson.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor