Arg historiker ger igen med ränta

Publicerad

Bild: Privat

Länge var räntan försumbar. Nu har den plötsligt blivit en omtalad samhällsfråga. Men vad är egentligen ränta? Den brittiske ekonomihistorikern Edward Chancellor har gjort en djupdykning i ämnet, eller snarare två.

Den första börjar med bokföring bevarad i babyloniska lertavlor. Historiska fynd tyder på att människor slutit avtal om ränta i minst femtusen år. Emellanåt har moraliska invändningar om ocker och religiösa förbud påverkat affärerna. Men med tiden har räntan blivit accepterad som en nödvändig belöning till kapitalägare för att de tar risken att låta någon annan tillfälligt råda över deras resurser.

Bokens andra djupdykning gäller nutiden och är mer engagerande. Författaren är förbannad. Han menar att centralbanker länge varit besatta av att hålla räntan låg, att de ingriper för ofta – och jämför dem med brandförsvaret i den amerikanska delstaten Kalifornien. Där verkar släckning av naturligt förekommande småbränder i skogarna långsiktigt öka risken för en katastrofal storbrand.

På motsvarande sätt, anser Edward Chancellor, leder centralbankernas ständiga ingrepp mot småkriser till ökad risk för katastrofala finansbubblor. Med det i bakhuvudet är det lätt att tolka rubriker om bitcoinkrascher och kollapsade techbolag som tecken på en annalkande domedagsbubbla.

The price of time

Edward Chancellor
Allen Lane

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor