Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Digital rökdykning

Nyinvigd simulator för rökdykare ger dem chans att träna i nya miljöer.
Text Johan Falk
Publicerad

I mars invigdes en rökdykarsimulator på Räddningsverket i Skövde. I simulatorn kan elever öva på att söka igenom rökfyllda hus efter människor.

– Så vitt vi vet är simulatorn den första i världen i sitt slag, säger Henrik Engström, som varit med om att utveckla simulatorn.

Sidh, som simulatorn heter, är ett pedagogiskt verktyg i form av ett datorspel. Rökdykaren står inne i ett bås, omringad av fyra skärmar som visar omgivningen vid en fiktiv räddningsinsats. Två sensorer mäter fotrörelser, och man rör sig genom att gå på stället. Andra sensorer känner av åt vilket håll rökdykaren är vänd, och om han står upp eller är hukad. För att bära ut en skadad person krävs mycket fotarbete.

– Det är minst lika konditionskrävande som i riktiga hus, även om det inte är lika tungt att lyfta, säger en av eleverna på Räddningsverkets utbildning Skydd mot olyckor, som deltagit i en utvärdering av spelet.

Genom spelet är det tänkt att blivande rökdykare ska få träna olika delar av rökdykning, som orienteringsförmåga, systematisk genomsökning och att huka sig i rökfyllda utrymmen.

– Jag tror absolut att simulatorn kan hjälpa till att lära eleverna rökdyka, säger Thomas Hagneqvist, ansvarig för internutbildning vid Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Simulatorn kan komplettera verkliga övningar genom att erbjuda många olika typer av byggnader, som skulle vara dyra att bygga i verkligheten. Det går också att hinna med många fler övningar i en simulator.

– Det blir allt hårdare regler för att få elda vid övningar. I vår nybyggda övningsanläggning i Göteborg får vi inte ens tända en tändsticka. Då är det bra att ha alternativ, säger Thomas Hagneqvist.

Än så länge kan bara en rökdykare i taget använda simulatorn, trots att rökdykare alltid ska följas åt två och två. Det går inte heller att släcka eldarna i spelet, något som har efterfrågats av rökdykarna som provat.

Simulatorn har utvecklats i ett samarbete mellan Högskolan i Skövde och Räddningsverket i Skövde.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor