Rekordsnabb nedkylning av vaken patient

Med en ny metod kunde en patient med hjärtinfarkt kylas ner till under 35 grader på bara 17 minuter.
Publicerad

Att kyla ner kroppen är ett sätt att minska cellernas syrebrist. I förlängningen minskar också risken för bestående vävnadsskador. För första gången i Sverige har man nu vid Universitetssjukhuset i Lund kylt ner en vaken patient. Läkarna använde en kombination av traditionell kylkateter (som via ljumsken förs in i en åder) och kallt saltlösningsdropp. Den 76-årige mannen hade en massiv hjärtinfarkt, och efter nedkylningen genomförde läkarna en så kallad ballongvidgning av hans kranskärl. Man är först i världen med att kombinera de båda kylmetoderna.

– Tidigare har man i studier provat att använda bara kylkateter, men det går alldeles för långsamt, säger kardiologen Göran Olivecrona, som tillsammans med David Erlinge har utvecklat den nya metoden.

I studier på grisar som åsamkats hjärtinfarkt visade forskarna att det med den nya kylmetoden går att minska skadorna i hjärtat med 40 procent.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor