Nytt sätt att förutspå cancer

Det finns två varianter av en cancergen som är kopplad till bröst-, lung- och livmodercancer, och genens två proteinvarianter bryts ner i olika takt, skriver brittiska forskare i Molecular Pharmacology.
Publicerad

– I cellinjer med bröstcancerceller fann vi att den ena genvarianten bildar protein som cellen bryter ner långsamt, med höga och skyddande proteinnivåer som följd. Den andra varianten, däremot, bryts ner tre gånger så snabbt som normalt, och då blir cancerframkallande hormoner mer aktiva, säger genetikern Thomas Friedberg på Ninewells Hospital and Medical School i Skottland.

Genen kallas CYP1B1, och det protein som den ger upphov till omvandlar en typ av östrogen, 17-betaöstradiol. Kopplingen mellan CYP1B1 och cancer beror på att 17-betaöstradiol stimulerar tillväxt av exempelvis bröstkörtelvävnad. När tillväxten regleras på fel sätt kan tumörer uppstå.

Förhoppningen är att de nya resultaten ska kunna användas för att hitta de personer som löper ökad risk att utveckla cancer.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor