Ny frysmetod sparar råttliv

Celler från råtthjärnor kan överleva i flytande kväve. Det gör att färre försöksdjur behövs.
Publicerad

– Anledningen till att vi började 1998 var att vi inte hade nog med pengar för att köpa in försöksdjur. När man tar ut en del av råtthjärnan får man många celler, men använder oftast bara en liten del av dem. Min kollega William Staines föreslog då att vi skulle försöka frysa dessa primärceller, säger Barbro Tinner, produktionschef på QBM Cell Science.

Det tog tre år för forskargruppen i Ottawa, Kanada, att få fram en frysvätska som cellerna överlever i.

– Det intressanta är att när vi fryser cellerna kan de användas flera år efteråt. Eftersom vi kan ta till vara en betydligt större mängd celler från hjärnan kan vi radikalt minska antalet försöksdjur, säger Barbro Tinner, som tidigare arbetade som laboratorieassistent vid Karolinska Institutet.

Cellerna skeppas ut till hjärnforskare världen över. Hon berättar exempelvis att man i Norge använder cellerna för att forska om antipsykotiska läkemedel.

– Det är tidsbesparande att ha frysta primärceller på lut, och nu kan också forskare i olika delar av världen utföra försök på identiska primärceller.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor