Nytt material böjer ljus åt fel håll

Lager av halvledare gör det möjligt att tillverka superlinser.
Text Johan Falk
Publicerad

Nu finns ett material som beter sig bakvänt för infrarött ljus. Där vanliga ämnen bryter ljusstrålar framåt bryter det nya materialet dem bakåt. Egenskapen kan användas för att kompensera de fel som traditionella linser har, och den gör det möjligt att tillverka linser så starka att enstaka dna-molekyler blir synliga.

Det nya så kallade metamaterialet är en kristall av tunna lager av två olika halvledare, likt en mikroskopisk pannkakstårta.

– Varje skikt är 8 nanometer tunt. Eftersom våglängden för ljus är mycket längre fungerar lagren som ett enda ämne, säger Claire Gmachl, professor vid Princeton University, USA, som utvecklat materialet.

Ämnen med så kallat negativt brytningsindex har tillverkats tidigare, men till skillnad från dem är kristallen flera mikrometer tjock. Det gör att metamaterialet är användbart i praktiken, och det har dessutom fördelen att det går att tillverka med befintlig teknik.

Än så länge fungerar kristallen bara för ett smalt område av infrarött ljus, men Claire Gmachl är hoppfull.

– Principen är generell, så jag tror att lager av andra ämnen kan användas för att nå ett bredare spektrum.

Forskningen publiceras i Nature Materials.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor