Därför välter inte gravida

När sommarens slanka brudar nu återuppstår som framtungt höggravida väcks frågan om hur det kommer sig att gravida inte tippar framåt?
Publicerad

Dilemmat uppstod när våra föregångare började vandra på två ben, och med tiden har kvinnors ryggar anpassat sig. Störst förändring har skett i svanken, rapporterar antropologen Katherine Whitcome vid Harvard University i Nature.

Hon undersökte ett tjugotal gravida och kunde konstatera att kvinnor svankar uppåt 60 procent mer än normalt i slutet av graviditeten. Att detta är möjligt beror på att kvinnors svank är uppbyggd av tre kotor, mäns bara av två.

När forskarna undersökt fossil av förmänniskor tycks det som att denna anpassning utvecklats för minst två miljoner år sedan.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor