Schimpansunge slår studenter i minnestest

Ett slags fotografiskt minne hjälper schimpansen att trycka på knappar i rätt ordning.
Publicerad

Forskare vid Kyoto University i Japan har låtit studenter tävla mot schimpanser i ett datorspel. Vinnaren blev en schimpans.

Spelet är ett enkelt minnestest. På en pekskärm syns fem slumpvis utspridda siffror under bråkdelar av en sekund. Sedan täcks siffrorna av vita kvadrater. Uppgiften är att peka på kvadraterna i rätt nummerordning.

Studenterna tävlade mot en vuxen schimpans och hennes son Ayumu. I tre olika spelomgångar fick de tävlande allt kortare tid att se siffrorna innan dessa täcktes: 650, 430 respektive 210 millisekunder. Kortare tid ledde till betydligt fler missar för alla – utom för Ayumu. Han lyckades nästan lika bra även på den kortaste tiden, som inte ens räcker till för att svepa med blicken över skärmen.

Ayumu hade förmodligen hjälp av ett slags fotografiskt minne, enligt de japanska forskarnas rapport i tidskriften Current Biology.

– Det skulle ha varit intressant att även ha med småbarn i tävlingen, säger Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet.

Då hade vår art möjligen klarat sig bättre. Fotografiskt minne är nämligen relativt vanligt bland barn, men förmågan försvagas med åren.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor