Magnifika fjällbilder

Få böcker är över 40 centimeter på bredden.
Publicerad

Den här är det. Och eftersom en del av fotografierna återges på utfallande uppslag blir många av fjällvyerna över 80 centimeter breda. Att beskriva dessa panoramabilder som något annat än magnifika vore en underdrift.

Claes Grundsten är sedan årtionden en av landets mest framstående fjällfotografer. Eftersom motivvalen här har styrts av Dag Hammarskjölds vandringar kommer de flesta av bilderna från den svenska fjällvärldens mest välbekanta områden, som Sarek, Abisko och Kebnekaise. Detta har inte gjort den fotografiska uppgiften enklare, och man kan inte annat än lyfta på hatten för Grundstens förmåga att hitta något nytt, inte minst nya färger, i dessa upptrampade trakter.

Dag Hammarskjölds texter, som utgör en mindre del av boken, kan säkert uppfattas olika av olika läsare – som en välfunnen och lödig förstärkning av bildmaterialet eller som en smart bokförsäljningsgimmick.

Dag Hammarskjölds fjällvärld

Grundsten, Claes
Bokförlaget Max Ström

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor