Mayaindianerna offrade småpojkar

Skelettdelar i en central­amerikansk grotta kastar nytt ljus över gamla offerriter.
Publicerad

Tidigare har man trott att mayaindianerna offrade jungfrur till gudarna. Men arkeologen Guillermo de Anda vid Universidad de Yucatan i Mexiko har hittat benrester från 127 kroppar på bottnen av en vattenfylld grotta och kommit fram till att 80 procent av dem sannolikt var pojkar, mellan 3 och 11 år gamla. Resten var vuxna män.

Offrens kroppar blev ofta skinnflådda eller styckade innan de kastades ner i grottornas vatten. Mayaindianerna trodde att dessa grottor var öppningar till underjorden. Offren skulle ge regn och god avkastning, enligt mayaindianernas religion.

– De trodde att gudarna gillade små saker, och just regnguden hade fyra medhjälpare som avbildades som barn, säger Guillermo de Anda.

Mayariket existerade från cirka 1500 f.Kr. till början av 1500-talet. Människooffer förekom främst 850-1500.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor