Världens mest långlivade jäst

Genom att sätta vanlig bakjäst, Saccharomyces cerevisiae, på sträng, kalorisnål diet, och slå ut två gener som tycks vara inblandade i åldringsprocessen, har en amerikansk forskargrupp lyckats förlänga jästcellernas liv hela tio gånger - från en vecka till tio veckor.
Publicerad

Det är en fördubbling av det tidigare rekordet på fem veckor, som samma forskargrupp rapporterade 2005.

Forskarna såg inga tecken på biverkningar hos den långlivade jästen och tolkar sina fynd som ett stort steg närmare möjligheten att kontrollera livslängden hos livets minsta enhet: cellen. Det kan ha betydelse för förståelsen av till exempel cancersjukdomar. Men en motsvarande förlängning av människolivet, som skulle kunna göra oss 800 år gamla, är fortfarande mycket avlägsen. Studien är pub­licerad i PLOS Genetics.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor