Astronomer såg supernova bildas

Under pågående observation av en känd supernova upptäcktes plötsligt en helt ny.
Publicerad

När en stjärna exploderar bildas en starkt lysande supernova som astronomerna oftast får syn på först flera dagar efter det att ljuset från explosionen nått jorden. Men nu har en grupp astronomer vid NASA av en ren tillfällighet lyckats observera en supernova just i explosionsögonblicket. Det var när de använde NASA:s röntgenteleskop SWIFT för att studera supernova SN 2007uy i galaxen NGC 2770, 90 miljoner ljusår bort i Lodjurets stjärnbild. Då fick de samtidigt se en annan supernova explodera. Den nya supernovan, SN 2008D, kunde därför studeras i detalj från första stund – även om själva smällen med tanke på det enorma avståndet egentligen inträffade för ungefär 90 miljoner år sedan.

Att se flera supernovor i samma galax är inte särskilt vanligt. I genomsnitt exploderar en supernova vart hundrade år i en typisk galax. I vår egen vintergata såg vi senast en exploderande stjärna år 1604. Nu har NGC 2770 åstadkommit två stjärnsmällar på samma gång, och det var faktiskt bara åtta år sedan man senast observerade en supernova i den galaxen. Varför just NGC 2770:s stjärnor exploderar så ofta är oklart.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor