Einsteins dyra rader om Gud

I ett hittills okänt brev förkastade Albert Einstein tron på Gud.
Publicerad

En kvarts miljon kronor – det är vad en samlare nyligen betalade för ett brev av Albert Einstein som hittills funnits i privat ägo. Brevet, skrivet till filosofen Eric Gutkind, avslöjar än en gång att Einsteins många uttalanden om Gud och religion var mer metaforiskt menade än ett uttryck för religiös tro.

”Vetenskap utan religion är halt, religion utan vetenskap är blind”, lär Einstein ha sagt tidigare. Något som många har tagit fasta på för att få stöd för sina egna åsikter om förhållandet mellan vetenskap och religion. I det nyligen avslöjade brevet är Einstein mer rak på sak: ”Gud är för mig inget annat än ett uttryck för och en produkt av mänsklig svaghet; Bibeln – en samling hederliga berättelser som dock är ganska barnsliga”, skrev han bland annat till Gutkind.

Nej, religion var inget för Einstein, som vid flera tillfällen förklarade sig uppleva andlighet och en djup förundran inför naturen och kosmos.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor