Ett första steg mot osynlighet

Text Johan Falk
Publicerad

När ljusstrålar tar sig in i alla hittills kända material böjs de av och skapar synvillor. Tittar vi på en fisk i vattnet verkar den simma när­mare ytan än den fak­tiskt gör. På samma vis tycks en sked i ett vattenglas vara böjd uppåt precis där luften gränsar mot vattenytan.

Ett nytt material vävt av silvertråd tusen gånger tunnare än ett hårstrå, böjer ljusstrå­lar på ett sätt som till science fiction-fansens gläd­je innebär att ma­te­rialet kan göras helt osynligt. Ljusstrålarna rundar det som vatten rinner runt en sten. Hade vattnet sådana egenskaper skulle fisken till synes simma ovan ytan.

Om materialet ginge att massproducera skulle det alltså gå att gömma sig under en osynlighetsmantel à la Harry Potter: inte mins­ta skugga kan avslöja en, och militären är för­stås intresserad av tillämpningar med helt osynliga flygplan. I ett längre tidsperspektiv lockar nya mikroskop som kan låta oss blicka in i levande celler utan att skada dem.

Forskningen publiceras i tidskriften Science.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor