Lite mer is än väntat i Arktis

Publicerad

Årets avsmältning av polarisen i Arktis resulterade i en något större isyta än bottenrekordet som noterades förra året. Det meddelar amerikanska National Snow and Ice Data Center i Boulder, Colorado. Men isens utbredning är fortfarande mindre än den normala (bilden).

Sedan satelliterna började mäta istäckets utbredning år 1979 har trenden pekat mot allt mindre isbelagda ytor under sommaren i Arktis. Isytan var som minst någonsin förra året. Färre soldagar och ändrade vindförhållanden i år ledde till att isen smälte i något mindre grad. Den packades inte heller lika hårt av blåsten, vilket gjorde att den kunde breda ut sig mer.

I år höll sig dock för första gången sedan mätningarna började de båda farlederna nordvästpassagen i Kanada och nordostpassagen ovanför Sibirien isfria samtidigt i några dagar.

Publicerad

Kosmos

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor