Rent vatten från luften

En ny uppfinning kan hämta dricksvatten direkt från fuktighet i luften.
Text Johan Falk
Publicerad

– Det finns liknande produkter sedan tidigare, men de kräver hög luftfuktighet och höga temperaturer. Vår fungerar i mycket bredare miljöer, säger Martin Grimheden vid Maskinkonstruktion, Kungliga Tekniska högskolan, som är inblandad i projektet.

Maskinen använder samma typ av kemikalier som man kan hitta i skokartonger eller nyköpt elektronik för att hålla produkterna torra. Vattnet utvinns sedan med hjälp av värmeväxlare.

Den har utvecklats i ett samarbete mellan fyra svenska och amerikanska universitet. Totalt deltog elva studenter i utvecklingen: fyra från Luleå tekniska universitet, tre från Kungliga Tekniska högskolan, en från Lunds universitet och tre från Stanford University, USA.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor