Försök att tysta forskare slog tillbaka

Ett israeliskt företag försökte tysta svenska forskares kritik mot en apparat som ska avslöja bedragare på rösten. Resultatet blev det rakt motsatta.
Publicerad

Vi ser oerhört allvarligt på det här. Hot om stämning får inte användas för att lägga band på den vetenskapliga diskussionen, säger Gunnar Öquist, ständig sekreterare i Kungl. Vetenskapsakademien.

Historien började år 2007. Två professorer i fonetik, Francisco Lacerda vid Stockholms universitet och Anders Eriksson vid Göteborgs universitet, publicerade tillsammans en artikel i Journal of Speech Language and the Law, en vetenskaplig tidskrift som kommer ut två gånger per år i en tryckt upplaga på 500 exemplar.

Artikeln passerade relativt obemärkt. Den är mycket kritisk mot ett par olika metoder som används för att avslöja lögnare genom att analysera rösten under ett samtal. En av metoderna kallas layered voice analysis (LVA) och är patenterad av företaget Nemesysco i Netanya, Israel. Metoden bygger på analyser av toppar och platåer i ljudsignalen. Enligt de svenska forskarnas granskning ger analyserna slumpmässiga svar som i huvudsak beror på hur den analoga ljudsignalen omvandlas till en digital. ”Idéerna som produkten bygger på är helt enkelt rent nonsens”, skriver de i artikeln som har rubriken Charlatanry in forensic speech science.

### Tidskriften gjorde en pudel

I november förra året reagerade tillverkaren. Via en advokatbyrå hotade Nemesyscos vd Amir Liberman att stämma förlaget som hade publicerat artikeln för förtal. Resultatet blev en pudel från förlagets sida.

– Enligt brittisk lag var risken stor att vi skulle ha förlorat ett förtalsmål, ansåg våra advokater. Det är allt jag har att säga, säger Janet Joyce, chef för Equinox Publishing i London.

F&F har talat med två av tidningens redaktörer som båda understryker att artikeln rent vetenskapligt håller hög kvalitet. Trots det beslutade Janet Joyce att ta bort den från tidskriftens webbplats och ersätta den med en ursäkt. Hon beklagar att Nemesysco inte blev ombett att hjälpa till med att färdigställa manuskriptet.

– Det är ju helt absurt! Tänk dig att ett läkemedelsföretag skulle ta sig samma rätt att bestämma över en vetenskaplig artikel som visar att ett läkemedel inte fungerar, säger Francisco Lacerda.

### Hotar vetenskapens frihet

Händelsen har utlöst en storm av protester från forskarvärlden mot både Equinox Publishing och Nemesysco.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande, säger Arne Jarrick, huvudsekreterare för humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet.

Vetenskapsrådet och Kungl. Vetenskapsakademien har slagit fast att händelsen är en fara för vetenskapens frihet.

Amir Liberman på Nemesysco avfärdar kritiken.

– Jag anser att det är en fara för vetenskapen om den bedrivs av folk som ägnar sig åt förtal, säger han.

Amir Liberman säger att han accepterar vetenskapliga argument, men inte kränkande formuleringar. Han menar att artikeln redan i rubriken utpekar honom som charlatan, alltså någon som utger sig för att kunna något han inte kan.

Francisco Lacerda medger att texten är lite raljant skriven, men tycker att ordet charlataneri är en korrekt beskrivning av försöken att avslöja lögner med företagets apparat. Och sådana försök pågår.

### Bidragssökande lögntestas

Den som ringer till stadsdelen Harrow i nordvästra London för att söka bostadsbidrag får veta att rösten kommer att analyseras med LVA. Stadsdelen skriver på sin webbplats att tekniken har stor potential att spara skattepengar, men att ingen blir vägrad bidrag enbart på grund av röstanalyser.

Om de nya rutinerna leder till besparingar, så beror det enligt Francisco Lacerda enbart på att lögner om att tekniken fungerar avskräcker människor som hade tänkt ljuga.

– Om det är något jag verkligen tycker illa om så är det att man utsätter folk som behöver hjälp för en sådan här bluff, säger Francisco Lacerda.

Han konstaterar att Nemesysco via sina advo­kater bidragit mer än någon annan till att sprida kritiken mot röstbaserade lögndetektorer. De ledande vetenskapliga tidskrifterna Nature och Science har skrivit om fallet, och i Storbritannien och andra länder där röstbaserade lögndetektorer används har massmedierna publicerat kritiska rapporter.

De svenska forskarnas artikel försvann visserligen från den vetenskapliga tidskriftens webbplats, men den har blivit nedladdad tusentals gånger från webbplatser som Pirate Bay.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor