Också sen motion förlänger livet

Även den som börjar träna efter 50 kan vinna extra levnadsår, visar svenska forskare.
Publicerad

Forskarna har följt drygt 2000 män, födda 1920, från att de var 50 år och till nu. De som i frågeformulär uppgett att de motionerar idogt levde inte oväntat längre än de som var fysiskt inaktiva. Men det nya i studien, som publiceras i tidskriften British Medical Journal, är att det lönar sig att börja träna även för den som är över 50 år.

– Vi visar att den som börjar träna i medelåldern kan förbättra chansen till ett långt liv minst lika mycket som genom att sluta röka, säger forskaren Liisa Byberg vid Uppsala kliniska forskningscentrum och Institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Akademiska sjukhuset.

Det dröjer dock mellan fem och tio år innan den som börjar motionera i 50-årsåldern uppnår lika hög överlevnad som de som hela tiden i hög grad varit fysiskt aktiva.

En brist är att studien bara omfattar män. Enligt Liisa Byberg kan dock rådet att börja träna riktas också till kvinnor, även om bevis ännu saknas.

Finns det då ingen bortre gräns för när det inte längre lönar sig att lämna sofflocket?

– På äldreboenden där äldre får träna har man kanske inte sett att de lever längre, men de mår bättre eftersom de slipper sjukdomar, säger hon.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor