Odin blickar nedåt
Unika ljusmönster från avlägsna gaser
Varje gas lämnar egna ljusavtryck, ett alldeles eget spektrum. Det kan antingen avläsas som emissionsspektrum, som uppstår när elektronerna i gasens atomer eller molekyler övergår till en lägre energinivå efter att ha fått extra energi från till exempel solljuset. Eftersom energinivåerna är specifika för varje enskilt ämne, används spektrallinjerna för att identifiera ämnet som sänder ut dem.
Dessutom kan forskarna utnyttja ljus som passerar genom gasen. Då stoppas vissa ljusfrekvenser, vilket ger ett typiskt absorptionsspektrum för varje gas.
En svensk satellit
Odin är utrustad med ett precisionsteleskop med diametern 1,1 meter byggt av Saab Ericsson Space och har ett avancerat radiomottagarsystem för registrering av svaga signaler från molekyler i rymden och i jordatmosfären. Systemet är konstruerat av Onsala rymdobservatoriums laboratorium för avancerade radioastronomiska mottagare vid Chalmers tekniska högskola.
Mottagarsystemet på Odin består av fyra radiomottagare som täcker våglängdsområdet 0,5–0,6 millimeter, där förutom vattnets och ozonets signaturer även andra gaser återfinns som kloroxid, kvävedioxid och kolmonoxid, som är viktiga för ozonkemin och andra processer i jordens övre atmosfär. Den femte mottagaren avstämdes till våglängden 2,5 millimeter, där syrgas har sin starkaste signal. Mottagarna kyls till –130 grader Celsius i en kompakt kylbox som utvecklats och byggts på Stockholms observatorium.
Dessutom är Odin utrustad med två instrument som kallas Osiris och som består av en spektrograf för synligt ljus och en kamera för värmestrålning. Osiris avbildar bland annat de nattlysande molnen genom att mäta solljus som sprids i atmosfären, men förser även forskarna med mätningar av flera viktiga ämnens fördelning i höjdled.
När Odin lyftes upp till sin bana drygt 600 kilometer ovan jord den 20 februari 2001 tänkte man sig en livslängd på två år. Men efter över 45 000 varv runt jorden är satelliten fortfarande vid god hälsa, vilket innebär att observationskostnaderna har gått ner från beräknade 500 000 kronor till 150 000 kronor per dygn – en synnerligen låg kostnad i ett internationellt satellitperspektiv.