Tv:n tystar barnets joller

Med tv:n på talar vi mindre med de små barnen.
Publicerad

Att för mycket tv-tittande bland mycket små barn kan försena språkutveckling och ge koncentrationssvårigheter är känt. Men nu kommer en studie som förklarar varför. Och det har inte så mycket med själva tittandet att göra.

– Det beror på att när tv:n är på talas det mindre i hemmet, säger Dimitri Christakis, professor i pediatrik vid University of Washington School of Medicine, USA. Barnen jollrar mindre, och vårdnadshavarna talar mindre med dem.

Dimitri Christakis har lett en studie av 329 barn mellan två månader och fyra år. Barnen bar en liten bandspelare under några dagar varje månad i upp till två år.

Studien visar att varje timme med hörbar tv innebar betydligt färre och även kortare så kallade vokaliseringar och turtagningar.

– Vår studie visar att vuxna nästan helt slutar att tala med barnen när ljudet på tv:n är på.

De vuxna i undersökningen sade 941 ord i timmen i genomsnitt. Varje timme med tv-ljud i bakgrunden innebar att barnen hörde 770 färre ord yttras av de vuxna. Forskarna menar att det tal som faller bort när tv:n är på motsvarar i snitt 7 procent av alla ord barnen hör.

– Eftersom språkutvecklingen är avgörande för hjärnans utveckling hos små barn kan det förklara att deras kognitiva utveckling försenas.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor