Spädbarn tolkar språk med ögonen

Spädbarn kan skilja mellan olika språk genom att läsa på läpparna.
Publicerad

Om ljudet är avstängt är det svårt att märka att en talande person på en bildskärm byter språk. Vuxna lyckas bara något bättre än slumpen.

– Vi blev förvånade över att spädbarn klarar uppgiften så bra, säger Athena Vouloumanos, psykolog vid McGill University i Kanada.

Det är känt att spädbarn kan höra skillnaden mellan olika språk. I tidskriften Science rapporterar nu Athena Vouloumanos och hennes medarbetare att spädbarn också kan uppfatta skillnaden enbart med synen.

Forskarna lät spädbarn titta på videosnuttar utan ljud. Filmerna visade tvåspråkiga personer som talade antingen engelska eller franska.

Fyra månader gamla spädbarn från engelskspråkiga familjer tittade längre och mer uppmärksamt när talaren bytte språk. Sex månader gamla bebisar reagerade likadant.

Men åtta månader gamla barn från engelskspråkiga hem verkade inte reagera på språkbytet. Det gjorde däremot jämngamla barn som växt upp med både engelska och franska.

– Barn i en tvåspråkig miljö har nytta av att hålla isär språken, och hos dem blir förmågan kvar, säger Athena Vouloumanos.

Kanske behåller alla en del av förmågan upp i vuxen ålder. Det är också möjligt att vi med tiden utvecklar nya sätt att tolka tal från ett ansikte som syns men inte hörs.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor