Konstgjord stamcell blev en mus

Forskare i Kina har för första gången lyckats framställa möss ur vanliga hudceller.
Publicerad
**Beviset**. Musen Tiny har utvecklats ur en konstgjord stamcell – vilket bevisar att cellen kan bilda alla slags vävnader.
Bild: Qi Zhou

Stamceller från ett embryo kan bilda alla slags vävnader i kroppen. Det har lett till förhoppningar om att embryonala stamceller i framtiden ska kunna bota olika sjukdomar. En hake är att sådana stamceller framställs ur befruktade ägg, vilket leder till etiska dilemman.

Därför väckte japanen Shinya Yamanaka stor uppmärksamhet när han för tre år sedan ­tillverkade stamceller genom att stoppa in fyra nya gener i fullt utvecklade hudceller. Resultatet blev något som kallas IPS (inducerat pluripotenta stamceller, se F&F 2/2008).

Nu har två forskargrupper i Kina oberoende av varandra lyckats få IPC-celler att utvecklas till möss i surrogatmammor. De redovisar sina resultat i tidskrifterna Nature respektive Cell Stem Cell.

– Detta är det slutgiltiga beviset på att cellerna fungerar som riktiga embryonala stamceller, vilket tidigare har varit omdiskuterat, säger Leif Carlsson, professor i molekylär medicin vid Umeå universitet.

De nya resultaten är alltså ett avgörande steg i forskningen om IPS-celler. Men det är fortfarande lång väg kvar till drömmen om att styra stamceller så att de bildar celler som botar Parkinsons sjukdom, diabetes och andra sjukdomar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor