Gravid fiskhane slukar foster

Publicerad
**Barnbärare**. Hanarna förvarar befruktade ägg i en ficka på magen som sitter i höjd med ryggfenan.
Bild: Gry Sagebakken

Tångsnällehanar tar emot honornas ägg och låter dem utvecklas i en speciell ficka tills ynglen är redo att klara sig själva. Men några embryon försvinner mystiskt från fickan. Nu har forskare vid Göteborgs universitet upptäckt att hanen helt enkelt utnyttjar några av dem som näring.

– De gravida hanarna ser snälla och självuppoffrande ut. Men skenet bedrar, säger Gry Sagebakken, doktorand vid Institutionen för zoologisk ekologi.

Tångsnällan är släkt med sjöhästen och finns längs Sveriges kuster. Hanarna, som blir cirka 35 centimeter långa, har en ”faderkaka” som ger både näring och syre till växande embryon – och suger näring ur somliga, rapporterar Gry Sagebakken och hennes medarbetare i tidskriften Proceedings of the Royal Society B.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor