Två som höjer sig över mängden

Publicerad
Av fågelböcker går det tretton på dussinet, men dessa båda sticker ut i mängden. De undviker den uppenbara fallgropen att bli kataloger, och närmar sig djurgruppen principiellt och tematiskt. Lennart Nilsson berättar småtrevligt och kunnigt om fågelarter och artbildning – och den som trodde att detta ämne är enkelt och rätlinjigt kan se fram emot nära 200 sidor med spännande resonemang, sympatiskt illustrerade med svartvita teckningar av Peter Elfman. Som framgår av titeln är fokus i Magnus Ullmans bok bredare, men den har ungefär samma yttre format. Författaren funderar över varför fåglar lägger ägg, varför och hur de flyger, varför de ser ut som de gör, varför och hur de sjunger, vad fåglar äter (och varför) och inte minst varför de flyttar söderut eller stannar kvar i norr. Rikligt, snyggt och instruktivt bildsatt med författarens egna fotografier. Den som läser dessa två små böcker vet plötsligt väldigt mycket mer om fåglar.

I fåglarnas värld

Ullman, Magnus
Bilda

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor