Bindor av vattenhyacinter

Flickor i Afrika tvingas stanna hemma flera skoldagar i månaden för att de saknar mensskydd. Svenska och norska studenter råder nu bot på det med hjälp av en ovälkommen växt.
Publicerad
**Sjön växer igen**. Ingen vet hur den sydamerikanska vattenhyacinten har tagit sig till Afrika.

Två flugor i en smäll, så kan man sammanfatta ett projekt som fem studenter vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och Oslos arkitektur- och designhögskola påbörjade i våras. På en kurs i Kenya såg de hur Victoriasjön växer igen. Vattenhyacinten är ett ogräs som stör sjöns ekologiska system och hindrar fiskare från att ta sig ut på vattnet.

– Vi ville se växten som en resurs snarare än ett problem som man måste bekämpa, berättar en av kursdeltagarna, Marc Hoogendijk. Då blev målet att få fram material och produkter som kan vara till nytta. Så tiden i Kenya jobbade vi med papper, akustikplattor, leksaker och annat som var tillverkat av hyacinterna. Vi upptäckte att de torkade blomstjälkarna har väldigt goda absorberande egenskaper och då kom vi på bindorna.

Materialet är gratis och tillverkningen okomplicerad – de torkade stjälkarna mals ner till pappersmassa, och av den formas sedan bindorna. Det kan göras lokalt för en lokal marknad med enkla medel.

– Vi visade att det skulle kunna fungera, säger Marc Hoogendijk. Nu letar vi efter möjligheter att vidareutveckla projektet, så att det inte bara stannar vid ett skolprojekt.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor