Nordbor är mindre ensamma än sydeuropéer
– Både 1985 och nu finns en liten minoritet på ett par procent som inte har någon umgängeskrets alls, berättar Lars Tornstam, professor i sociologi vid Uppsala universitet och ansvarig för en studie av ensamhet som omfattar drygt 1 700 svenskar i åldrarna 20 till 90 år.
Ensamma kvinnor tröstar sig med konsumtion, medan ensamma män ägnar sig åt arbete eller tröstar sig med alkohol. Tv-tittande kan också vara en utväg.
Ett stort socialt umgänge hjälper inte alltid mot känslan av ensamhet. Det gäller främst unga människor som ofta upplever sig ensammare än äldre människor som har färre vänner.
Undersökningen visar att det även finns en positiv ensamhet, och den är vanligast mitt i livet, bland 40-plussare. Uppåt 70 procent av dem söker ibland ensamhet för att må bra av den.
En annan, europeisk undersökning visar att den upplevda ensamheten bland äldre är mycket större i Sydeuropa än i Nordeuropa. Pensionärerna i Danmark och Sverige är de minst ensamma, och de i Grekland de mest ensamma.
– Resultaten går på tvärs mot vad många tror, och vi gissar att det handlar om förväntningar. Känslan av ensamhet ökar med ohälsa, och svenska äldre är generellt rätt friska, säger Gerdt Sundström, professor vid Institutet för gerontologi, Hälsohögskolan i Jönköping.
Forskningen har publicerats i European Journal of Ageing.