Bläckfiskarnas föregångare

Publicerad
**Jetdriven.** Med tentakler var Nectocaris pteryx lång som en tumme.
Bild: Marianne Collins

Ett djur som levde i havet för en halv miljard år sedan tycks äntligen ha fått sin plats i livets träd. Enligt tidigare teorier skulle Nectocaris pteryx antingen vara något slags räka inom stammen leddjur eller ett ryggsträngsdjur, en stam som även innefattar oss ryggradsdjur.

Paleontologer som studerat nya fossil från Burgess Shale i Kanada menar att varelsen i stället hör till blötdjuren och är en föregångare till dagens bläckfiskar. De har specialstuderat en svängbar tratt nära djurets ögon. Tratten är kopplad till en vattenfylld hålighet där gälarna sitter och verkar kunna styra en vattenjetstråle. Den typen av undervattensjet är unik för bläckfiskar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor