Världens största instrument ska mäta Einsteins vågor

Publicerad
**LISA.** Laserstrålar mellan de tre rymdsonderna ska avslöja rumtidens gravitationsvågor.
Bild: NASA/ESA

Trots sina framgångar är Albert Einsteins allmänna relativitetsteori inte till fullo bekräftad än. Gravitationsvågor, som enligt teorin bör färdas kors och tvärs genom rymden, har ingen sett till. Vågorna bildas i våldsamma händelser, som när stjärnor kollapsar eller svarta hål krockar. De får rumtidens väv att svänga, och det nya rymdinstrumentet laser interferometer space antenna (LISA) byggs nu för att känna av de extremt svaga rörelserna.

LISA består av tre rymdsonder, som ska kretsa runt solen fem miljoner kilometer från varandra och skicka laserstrålar mellan sig. Strålarna kan uppdaga så små krusningar som 40 miljondelar av en miljondel av en meter. Det borde räcka för att avslöja de undflyende gravitationsvågorna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor