Så blev hockey en nationalsport

När landslaget spelade ishockey på 1970-talet stannade Sverige. I en ny doktorsavhandling analyserar Tobias Stark vid Linnéuniversitetet fenomenet.
Publicerad
**Gillar ishockey.** Tobias Stark har gillat hockey sedan barnsben.
Bild: Anna Stark

###1. Varför blev ishockeyn nationalsport?

– Ishockeyn blev en del av det moderna Sverige, att bygga ishallar en del i folkhemsbygget. Även det kalla kriget bidrog till att tävlingar mellan nationer blev viktigare. Sovjet satsade på hockey och drog med sig andra länder.

###2. Hur forskar man om ishockey?

– Eftersom jag forskat om ishockeyns framväxt så handlar det om att jag sökt upp ganska traditionella historiska källor: gamla protokoll från Hockeyförbundet och Riksidrottsförbundet samt gammalt pressmaterial. Jag har även gjort några intervjuer.

###3. Vad fick du för resultat?

– Att ishockeyn slog igenom snabbt från att vara en udda nordamerikansk import till att bli en nationalsport av stora mått. Efter andra världskrigets slut slog hockeyn igenom totalt, och bandyn som tidigare dominerat blev marginaliserad.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor