Musslans lim blir miljövänligt rostskydd

Dyster prognos ifrågasätts – världens fosfatfyndigheter kan vara nästan fyra gånger större.
Publicerad

Forskare vid Linköpings universitet har varnat för att världens produktion av det livsviktiga gödningsmedlet fosfat kommer att sjunka redan år 2033. Slutsatsen bygger på den amerikanska geologiska undersökningens uppskattning av världens reserver av brytbar fosfatmalm till 16 miljarder ton.

Nu rapporterar organisationen IFDC, som arbetar med att utveckla jordbruket i fattiga länder, att siffran snarare är 60 miljarder ton.

En stor del av de omvärderade fyndigheterna ligger i Marocko, som om beräkningarna stämmer ensamt kontrollerar hela 85 procent av reserverna. Men Linköpingsgruppen beskriver den nya prognosen som ”mycket osäker”.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor