Nyupptäckta astmagener överraskar

Astma orsakar allergi, inte tvärtom. Det är en av slutsatserna i en stor internationell studie av genetiska faktorer kopplade till astma.
Publicerad

Barn som har astma har också ofta allergier. Det är därför rimligt att anta att allergier triggar astma. Men en ny studie av sammanlagt 26 000 barn och vuxna visar att generna som kontrollerar nivån på de antikroppar som orsakar allergier har liten påverkan på förekomsten av astma.

Detta tyder, enligt forskarna, på att allergier snarare är en konsekvens av astma än en orsak till det. Forskarna understryker dock att astma är en komplex sjukdom som kan aktivera många delar av immunsystemet.

Upptäckten, som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine, avslöjar alltså hittills okända samband och förväntas därför leda till nya möjligheter att behandla astma och allergi.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor