Hon styr mot Antarktis

Katarina Abrahamsson leder en expedition till Antarktis med inbrytaren Oden. Där ska hon mäta utsläppen av ozonförstörande ämnen från alger.
Publicerad
Katarina Abrahamsson.
Bild: Göteborgs universitet
Att naturen själv producerar stora mängder av ämnen som bryter ner atmosfärens skyddande ozonlager var en slutsats som inte föll i god jord. – I början var det många som anklagade mig för att gå i kemiindustrins ledband när jag sa det, säger Katarina Abrahamsson, professor i analytisk och marin kemi vid Göteborgs universitet. Sedan år 1989 har hon deltagit i sju polarexpeditioner, och packar för sin åttonde när vi talas vid. – Det ska bli härligt! Det är en lyxtillvaro att helt få ägna sig åt forskning, och Antarktis så här års är rena ljusterapin, säger Katarina Abrahamsson. Hon ska bland annat mäta halten av så kallade halokarboner, som tillverkas av alger. Katarina Abrahamsson uppskattar att algernas utsläpp är ungefär lika stora som människans. Nu har hon påbörjat en serie mätningar för att se hur den globala uppvärmningen påverkar den naturliga produktionen av halokarboner. Hon kommer också att studera nedfallet av kvicksilver från kolkraftverk. Expeditionen pågår till i mitten av januari. Ombord finns ytterligare sju forskare från Göteborg.

Om Katarina Abrahamsson

Född 1957 i Uppsala.

Familj Man, två söner, 27 och 25 år, och ett barnbarn på sex månader.

Fritidsintressen ”Ju mer ute desto bättre”; kajak, långfärdsskridskor, svampplockning.

Nyårsplaner En god middag och lite bubbel, eventuellt med avbrott för kemiska analyser.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor