Kan man göra så att en vulkan får ett utbrott?

Publicerad

**Fråga:** Kan man starta en vulkan om man till exempel borrar i en krater?

*Per Fernholm*

**Svar:** Svaret på frågan är i praktiken nej. Källan bakom vulkanutbrottet ligger på ett stort djup och går inte att nå med en borr. Däremot kan man tänka sig att man skulle kunna påverka tidpunkten för ett vulkanutbrott. Kritiska system, som en vulkan, kan vid tidpunkten då själva systemet är på väg att brista, påverkas av små yttre händelser. Till exempel kan ett jordskalv i samband med ett vulkanutbrott vara droppen som får vulkanen att explodera. Men påverkan på tidpunkten då vulkanen skulle få sitt utbrott är då marginell.

*Reynir Bödvarsson, föreståndare vid Institutionen för geovetenskaper, Svenska seismologiska stationsnätet.*

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor