Hur få fast ljuset på väggen?

För mer än sjuttio år sedan kom den tyske psykologen Karl Duncker på idén bakom detta problem.

Publicerad

Det är en mörk vintereftermiddag, och Sverker befinner sig i ett litet träskjul utan fönster och utan annan inredning än en gammal orientalisk matta på golvet.

Sverker vill ha lite ljus därinne och erinrar sig att han har något i jackfickan som kan komma till nytta. Han trevar i fickan och får tag i en tändsticksask som innehåller sex häftstift, två använda korta tändstickor och en oanvänd samt en kort, smal ljusstump.

Hur ska Sverker få fast ljuset på väggen och kunna ha det tänt utan att väggen bränns och utan att det droppar på mattan?

Facit

Flera av häftstiften är liksom de använda tändstickorna villospår. Kanske skulle det gå att få fast ljuset dikt an mot väggen med hjälp av häftstiften, men om Sverker då tänder ljuset riskerar ju väggen att ta eld. Dessutom kan det droppa stearin på mattan.

Det aktuella problemet är en illustration av funktionell tröghet (se ledtråden). Lösningen är att inte se på tändsticksaskens låda som en låda vars enda uppgift är att innehålla saker, utan som en hylla som Sverker skapar genom att sätta fast den på väggen med ett eller några få häftstift genom en av lådans korta sarger. Sedan tänder han ljusstumpen, droppar lite stearin i lådan så långt från väggen som möjligt samt sätter fast det brinnande ljuset i stearinfläcken. Voilà!

Ledtråd

Dunckers bidrag till den psykologiska vetenskapen var begreppet funktionell tröghet: att det är svårt att frigöra sig från den funktion som ett föremål redan har.
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor