Kan alla ödlor tappa svansen?

Publicerad

Bild: Kenneth Andersson

**Fråga:** Små ödlor kan ju göra sig av med svansen för att slippa bli uppätna. Hur är det med stora ödlor och stora ödlors små barn? Alltså – hur liten ska ödlan vara för att kunna tappa svansen?

*Maya James*

**Svar:** Hos många arter av ödlor kan både vuxna och ungar tappa svansen. Alla våra tre ödlearter – skogsödlan, sandödlan, och den benlösa kopparödlan – släpper svansen om de blir stressade, till exempel om de blir fångade av en katt eller en fågel. Svansen knycker kraftigt när den är släppt. Det gör att katten eller fågeln fokuserar på svansen och ödlan kan smita undan och gömma sig. Unga ödlor av några arter har till och med en färgglad svans för att dra undan uppmärksamheten från resten av kroppen. Även om det kan vara kostsamt att förlora svansen så kan det vara värt det om det räddar livet.

Svansen växer så småningom ut igen, men då ser den ofta lite annorlunda ut. Den utvuxna delen saknar också ”släppfunktionen”. Om ödlan behöver släppa svansen en andra gång måste den då göra det på den ”riktiga” delen av svansen, närmare kroppen.

Vissa arter släpper inte gärna svansen självmant. Om det ändå händer så är det framför allt unga individer som gör det. Andra arter kan inte göra det alls. Jag tror inte att det finns någon generell trend att större arter av ödlor mer sällan släpper svansen. Det är mest relaterat till vilken grupp som arten tillhör. Till exempel släpper nog de flesta europeiska ödlor som är släkt med våra svenska arter svansen, men bara ett fåtal av familjen agamer gör det. Och ingen art av varaner verkar frivilligt släppa svansen.

Man bör alltid vara försiktig när man hanterar ödlor, både vuxna och ungar, eftersom även arter som inte släpper svansen kan bli stressade av att hanteras.

*Tobias Uller, lektor vid Institutionen för zoologi, University of Oxford.*

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor