Orgasmen syns i hela kvinnohjärnan

Nu har den kvinnliga orgasmen avbildats med magnetkamera.
Publicerad
**Hjärnpirr**. Varje kolumn visar hur aktiviteten ändras i en viss del av hjärnan. Mätningarna börjar upptill på bilden och varar under knappt fem minuter.
Bild: Barry Komisaruk

Det är inte den mest erotiska situation som går att tänka sig – att ligga inne i en brummande och gnisslande ståltub. Men trots förutsättningarna har den kvinnliga försökspersonen lyckats uppnå orgasm, samtidigt som forskarna mätt aktiviteten från 80 punkter i hennes hjärna.

Färgkodningen liknar smältande järn, där mörkrött står för lägst aktivitet och gult för starkare. Vid klimax syns ett vitt streck över bilden och här är de flesta av hjärnans delar aktiva. Först förvånade det forskaren Barry Komisaruk vid Department of psychology, Rutgers university i New Jersey, USA.

– I vissa fall hade jag inte väntat mig någon aktivitet, men när jag väl såg den var det självklart! Exempelvis var hippocampus och lillhjärnan oväntat aktiva. Men det var inte så underligt; det är i hippocampus som minnen och fantasier skapas och det är lillhjärnan som har hand om muskelspänning, säger han.

Andra områden som aktiverades i hög grad var den del av känselbarken som kopplas till underlivet, hypotalamus som utsöndrar gos-hormonet oxytocin och nucleus accumbens som reagerar på njutning.

Nu avbildar forskarna män med och utan orgasmsvårigheter. En tanke är att den som har problem ska kunna se sin hjärnas reaktion och med hjälp av så kallad neurobiofeedback kunna träna sig att ta sig förbi sitt hinder, eller mer medvetet lära sig att aktivera njutningsskapande hjärndelar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor