Håller giraffen stilen i vattnet?

Publicerad

Bild: Kenneth Andersson

**Fråga:** Hur håller giraffen sitt huvud när den simmar? Håller den upp huvudet eller flyter halsen längs vattnet?

*Eva*

**Svar:** Det finns inga dokumenterade belägg för att giraffer verkligen kan simma, men motsatsen är i och för sig inte heller bevisad. Ett tecken på att giraffen har svårt att ta sig över vattendrag, är att Afrikas större sjöar och flodsystem utgör barriärer mellan giraffens olika geografiska underarter.

Däremot har man genom datasimuleringar, där artens extrema anatomi och tyngdpunkt beaktas, visat att giraffen i teorin är simkunnig. Men digitala giraffer i all ära; i avvaktan på trovärdiga rapporter från verkligheten förblir frågan obesvarad. Behovet av simförmåga måste dock anses begränsat för en art som bottnar på upp till fem meters djup, och som dessutom lever på savannen.

*Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmårdens djurpark.*

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor