Datordoja leder brandmannen rätt

Publicerad

Bild: Open shoe

Ett par nya skor ska hjälpa brandmän att navigera i till exempel rökfyllda rum. Tekniken kallas för Open shoe och utvecklas vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Grunden är en mycket liten dator som med hjälp av sensorer, bland annat accelerometer och gyroskop, registrerar hur personen rör sig.

Fördelen jämfört med till exempel en vanlig stegräknare är att mätningen fungerar även om personen kryper, hoppar eller rör sig på något annat sätt. Datorn räknar dessutom ut i vilken riktning rörelsen sker.

Vid en räddningsinsats kan insatsledaren följa räddningsinsatsen från utsidan. Forskarna ser också tillämpningsområden inom exempelvis idrottsmedicin.

Namnet Open shoe syftar på att den tekniska lösningen finns fritt tillgänglig på projektets webbplats, för alla som vill utveckla smarta skor: http://www.openshoe.org.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor