Därför blir rösten rolig av helium

Jag undrar varför låter man så rolig om man andas in helium.

Hampus Widerlöv

Publicerad
Helium har en lägre täthet än luft. Det gör att ljudet färdas fortare.
Bild: Istock

Svar: Det har med tätheten hos gasen att göra. En heliumballong stiger uppåt eftersom gasen har en lägre täthet än luft. Den lägre tätheten leder också till att ljud färdas fortare i helium än i luft. Röstljudet färdas hela vägen från stämband till läppöppning, genom det rör som svalg och munhåla bildar. Om det röret fylls med helium i stället för luft, blir ljudets restid kortare och det låter som om röret vore kortare. Det här påverkar röstklangen så att den låter lite mer som ett barns, eftersom barn har en kortare svalg-munhåla än vuxna. Men själva tonhöjden påverkas inte, även om det kan låta så. Det är bara en hörvilla. Tonhöjden bestäms av stämbanden. Helium påverkar alltså bara röstens klang.

Johan Sundberg, pensionerad professor i musikakustik, Kungliga tekniska högskolan.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor