Kroppen lagas med 3D-utskrifter

Publicerad
Nyckelbensbrottet är komplicerat. Datortomografin visar att benet har gått av på flera ställen och att delarna har vridits ur sina lägen. De måste fixeras med ett implantat för att läka ihop på rätt sätt.
Bild: Johan Jarnestad

Ortopedkirurger vid lasarettet i Östersund samarbetar med forskare vid Mittuniversitetet för att göra skräddarsydda implantat. De görs med additiv tillverkningsteknik, även kallad 3D-printning, där föremål byggs upp av tunna skikt i lager på lager. Materialet kan till exempel vara smält plast som sprutas ut som från en limpistol, eller metallpulver som smälts samman med laser eller en elektronstråle.

Tomografibilderna omvandlas till en tredimensionell datormodell där det går att vrida och flytta på de olika delarna. Kirurgerna kan då passa ihop benet på datorskärmen och bestämma var de vill ha metallimplantatet och var skruvarna ska fästas.


Bild: Johan Jarnestad
Från den tredimensionella bilden i datorn tillverkas en så kallad preoperativ modell av benet med en av Mittuniversitetets 3D-skrivare för plast. Modellen används sedan som referens under operationen.
Bild: Johan Jarnestad

Implantatet görs i en maskin från Göteborgsföretaget Arcam. Titanpulver läggs ut i tunna lager. En elektronstråle ritar upp hur varje skikt i den färdiga delen ska se ut och smälter samman pulvret. Elektronstrålen styrs med magnetiska fält.


Bild: Johan Jarnestad

När titanimplantatet rensats från överflödigt pulver är det klart att sättas på plats i kroppen. För att testa passformen och se att det finns fäste för skruvarna jämförs det med plast­modellen av nyckelbenet.


Bild: Johan Jarnestad
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor