Framgångsrik fru knäcker mannens självkänsla

Män – men inte kvinnor – får sämre självförtroende om de tänker på partnerns framgångar. 

Publicerad

En amerikansk studie visar att unga män i ett parförhållande med en kvinna får sämre skattat självförtroende om kvinnan är framgångsrik – inte bara när mannen och kvinnan gör samma sak, och kvinnan gör det bättre, utan också när kvinnan lyckas i situationer där mannen inte varit inblandad. Det motsatta gäller inte för kvinnorna.

Resultatet upprepades vid en likadan studie i Nederländerna, trots att jämställdheten är betydligt bättre där än i USA, enligt FN:s index för jämställdhet (Gender inequality index). Där hamnar Nederländerna på första plats, strax före Sverige som är tvåa. USA dyker upp först på plats 42. Därför förväntades ett annat resultat i Nederländerna.

Studien gjordes på unga universitetsstuderande i fasta heterosexuella förhållanden. Deras självförtroende skattades via ett frågeformulär, efter att personerna fått skriva ner en situation där partnern varit framgångsrik respektive misslyckats.

– I ett konkurrensorienterat samhälle gäller nog ofta den så kallade gungbrädesteorin, att om det går bra för någon annan, betyder det att det går mindre bra för en själv. I en kultur där män, i större utsträckning än kvinnor, förväntas vara framgångsrika, kan jag tänka mig att gungbrädan är värre för män, säger Eva Magnusson, professor i psykologi med inriktning mot genusvetenskap vid Umeå universitet.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor