Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Extremt fall av lågt blodtryck

Den 76-årige mannen var pigg och vital. Men plötsligt fick han så kraftiga blodtrycksfall att han tvingades krypa fram längs marken. När han försökte stå upp svimmade han. Här berättar hjärtspecialisten Martin Roll om hur det ovanliga fallet till sist fick ett lyckligt slut. 

Publicerad
”Trots att blodtrycket höjdes rejält i liggande läge fick han kraftiga blodtrycksfall så fort han satte sig upp. Att stå var helt omöjligt.” Martin Roll, hjärtspecialist.
Bild: Istock

”Jag träffade patienten en måndagsmorgon i januari. Enligt journalen hade han haft mycket grava blodtrycksfall och nu skulle ett nytt blodtryckshöjande läkemedel provas. Vi testade det under en vecka. Men trots att blodtrycket höjdes rejält i liggande läge fick han kraftiga blodtrycksfall så fort han satte sig upp. Att stå var helt omöjligt.

Den 76-årige änklingen bodde i en treplansvilla, där han bedrev hantverksverksamhet i källaren. Han var aktiv och vital, men de allt tätare svimningarna hade krympt livet för honom. När vi träffades kunde han bara förflytta sig krypande. När han försökte ställa sig upp svimmade han.

En annan överläkare hade sagt att mannen nog måste förbereda sig på att vårdas liggande den kommande tiden, något som patienten – med all rätt – tyckte var helt otänkbart.

Han hade haft dessa problem sedan länge och hade i flera omgångar utretts för olika slags sjukdomar som kan ge denna typ av symtom, men utan resultat. Han hade fått prova en lång rad blodtryckshöjande läkemedel, och även stödstrumpor. Dessutom hade man försökt med en så kallad G-dräkt, en åtsmitande dräkt som räcker upp till midjan och pumpas upp med luft för att öka trycket ytterligare. Tanken är att den ska göra det möjligt att behålla blodtrycket i stående läge, men inte heller detta hade fungerat.

Hittade liknande fall i Kanada

Jag började fundera på hur vi skulle kunna hjälpa honom nu när det visat sig att tablettbehandling var ett alltför trubbigt instrument. Det var uppenbart att kroppens normala reglersystem för blodtrycket var ur funktion. Normalt ska det sympatiska nervsystemet slå till när man reser sig upp, så att hormonet noradrenalin frisätts. Noradrenalin har effekt på hjärta och blodkärl: blodkärlen dras samman och hjärtfrekvensen ökar, så att rätt blodtryck behålls även i stående läge. Denna kedja fungerade inte. En första tanke var därför att ge noradrenalin i dropp. Men eftersom det är ett otroligt potent medel kändes det vanskligt. Jag gick nu till den vetenskapliga litteraturen och hittade en artikel publicerad i Journal of American College of Cardiology som beskrev sex liknande fall i Kanada. Här hade läkarna kunnat hjälpa patienterna genom att spruta in noradrenalin på ett kontrollerat vis.

Vi provade att sätta en infart – en så kallad central venkateter, som är en tunn slang in i övre hålvenen nära hjärtat – där vi ytterst långsamt sprutade in noradrenalin. Först hände ingenting. Men när vi ökade dosen kunde han sätta sig upp – och så småningom triumferande gå ut i korridoren och slå sig i slang med tjejerna i receptionen. Han var så glad!

Pump ger rätt dos av kraftfulla medicinen

Noradrenalin är mycket kraftfullt, men efter många turer – och med hjälp av en liten bärbar pump med tillräcklig precision – gick det att prova ut ett säkert sätt att ge medlet utan biverkningar. Tack vare pumpen kan han nu få noradrenalin i rätt dos för att klara att vara uppe obehindrat. Det har gått nästan sex år och han kan fortfarande klara sig själv hemma och arbeta i sin verkstad. Han stänger själv av pumpen när det är dags att lägga sig att vila eller sova, och får sätta på den en stund innan han kliver upp på morgonen.

Det är inte bara hans blodtrycksreglering som är satt ur spel. Även många andra funktioner som styrs av kroppens autonoma nervsystem, de nerver som utan att vi tänker på det reglerar en rad viktiga processer i kroppen, är påverkade. Rubbningarna ledde redan i slutet av 1980-talet till att han drabbades av impotens och att inte kunna tömma blåsan ordentligt. Även förmågan att svettas var försvunnen sedan många år, något som lett till att han varit tvungen att sluta bada bastu. Hans tillstånd brukar benämnas Pure autonomic failure, PAF, vilket innebär att det bara är det autonoma nervsystemet som är drabbat, utan förekomst av andra neurologiska symtom.

Hjälper fler med sjukligt lågt blodtryck 

Lågt blodtryck är något de flesta varit med om, exempelvis när man har haft feber eller vätskebrist och får yrsel då man reser sig snabbt. Vid sjukligt lågt blodtryck brukar läkemedelsbehandling fungera. Men i enstaka svåra fall, som detta, kan en noradrenalinpump vara en framkomlig väg. Sedan jag beskrev fallet i Läkartidningen har jag fått förfrågningar från hela landet. Hittills har ytterligare en patient fått samma hjälp, och inom kort ska vi börja behandla ännu en patient.”

Berättat av Martin Roll, överläkare vid hjärtkliniken på Danderyds sjukhus i Stockholm, för Lotta Fredholm, vetenskapsjournalist.

 

Vill du läsa fler komplicerade medicinska fall? Klicka här!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor